Eindejaarstoespraak Ank de Groot-Slagter

Onze fractievoorzitter sprak als nestor van de raad haar Eindejaarstoespraak uit tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar (2008).

Peinzend zit ik achter mijn computer in mijn werkkamer.

Op de achtergrond de eerste Kerst CD van dit jaar met de beste kerst hits ooit waarop André Hazes zingt over een eenzame kerst en Shirley Bassey Ave Maria ten gehore brengt. Ja, hoe ga ik het jaar 2008 afsluiten. Natuurlijk, het hele jaar door zo nodig een aantekening gemaakt voor de eindejaarstoespraak maar hoe breng je het dan ook nog goed onder woorden. Wat stellen de gebeurtenissen in ons dorp met stadse allure of onze stad met dorpse uitstraling eigenlijk voor, zeker als je dat afzet tegen wereldwijde gebeurtenissen.

Alles lijkt de afgelopen maanden maar te draaien om één ding, de kredietcrisis. We hebben het over bijna niets anders meer. Alleen Sinterklaas trok zich er nog weinig van aan en zijn opvolger de Kerstman lijkt er ook nog weinig last van te hebben. Premier Balkenende neemt zelfs het onheilspellende woord recessie in de mond en na de vette jaren voor het bedrijfsleven, lijken nu de magere jaren aangebroken te zijn en ook onze eigen gemeente verloor € 3 miljoen. Jammer ook dat alle aandacht naar de kredietcrisis gaat en dat voedselcrisis en energiecrisis hierdoor op de achtergrond dreigen te raken, evenals de oorlogen en de vluchtelingenproblematiek

Wil dat echter zeggen dat er over het jaar 2008 niet meer te zeggen valt dan kredietcrisis.

Ik denk het niet.

Naast het woord kredietcrisis hadden we het in 2008 over Fitna, verandering, roken of eigenlijk niet roken, sport en dromen.

Eerst de film dan maar.

In maart was die er dan eindelijk, de langverwachte en veelbesproken film van Geert Wilders. En kenners waren het er snel over eens, Geert Wilders was geen nieuwe Paul Verhoeven. De film vertoonde weinig nieuwe feiten en was een aaneenschakeling van oude fragmenten.

Nederland en ook Alphen aan den Rijn reageerden beheerst op deze film. Natuurlijk kunnen en mogen we de problemen rond integratie niet onder stoelen en banken steken, maar een dergelijke film lost dit niet op. We zullen met elkaar in gesprek moeten blijven, optreden waar nodig zonder onderscheid des persoons maar niet alleen naar de uitwassen kijken maar ook naar de zaken die wel goed gaan. Wraakemails zoals sommigen van ons die aan het begin van dit jaar rond dit onderwerp ontvingen zijn daarbij buitengewoon stuitend en intimiderend en doen afbreuk aan de integere manier waarop wij dit onderwerp willen behandelen.

En dan de veranderingen, de sport en de dromen.

In de Verenigde Staten veranderde veel. Huidskleur deed er niet meer toe en Barack Obama won op zeer overtuigende wijze de Amerikaanse Presidentsverkiezingen en geeft zo nieuwe hoop op verandering aan miljoenen Amerikanen en niet-Amerikanen. Natuurlijk, ik moet eerlijk zijn, diep in mijn hart heb ik nog wel even de hoop gehad dat er voor het eerst een vrouw president van Amerika zou worden, maar ook die verandering zal eens komen. En we krijgen nu in ieder geval ook een goede minster van Buitenlandse Zaken in de VS en dat is in deze onrustige wereld erg belangrijk.

Het was ook een sportief jaar en het leek er zelfs even op of zelfs de gemeente Alphen aan den Rijn een eerste divisieclub ging kopen, maar ja dat was op 1 april. Voetbalminnend Nederland leefde mee met het Nederlands Elftal tijdens de Europese kampioenschappen, maar al dat enthousiasme mocht niet verhullen dat het ook dit keer weer niet lukte. Er was maar één echte winnaar in Nederland, ’s lands grootste kruidenier die zorgde dat wij massaal welpies verzamelden.

Daarna leefden we mee met de Nederlandse Olympiërs tijdens de Olympische Spelen in China. Of die Spelen de door velen van ons gehoopte verandering voor de inwoners van dat land hebben gebracht, lijkt twijfelachtig.

Er veranderde meer en voor rokers was dat geen leuke verandering. Vanaf 1 juli mocht er niet meer gerookt worden in de horecabedrijven. En al leek het er in het begin op, dat dit verbod goed werd nagekomen, steeds meer cafébazen, ook in Alphen aan den Rijn, verzetten zich inmiddels tegen dit verbod, nu zij ook financieel in de problemen dreigen te komen. De standpunten lijken zich steeds meer te verharden. Roken is ongezond, dat weet iedereen maar toch……. Zelfs ik als niet roker zou toch het liefst weer teruggaan naar de slogan: “roken, dat lossen we samen op”. Dat past ook prima in ons oer-Hollandse poldermodel.

Er veranderde ook in Alphen het nodige. Jongeren zullen nu meteen roepen: ja, de Burger King veranderde eindelijk in Mc Donald’s, en dat klopt maar er veranderde meer.

Nico Schoof liet ons in het begin van het jaar weten zijn ambtsketting per 1 november 2008 aan de wilgen te hangen.

En op 7 november jl. namen wij op zeer feestelijke wijze afscheid van Nico en Lidy Schoof tijdens een bijzondere raadsvergadering.

Dat vertrek van Nico Schoof betekende voor velen van ons een buitengewoon druk 2008. En er mag wel een televisieprogramma zijn dat op zoek naar de gedroomde Jozef gaat, er is nog geen televisieprogramma dat op zoek gaat naar een gedroomde burgemeester.

De fractievoorzitters moesten dus zelf aan de slag in de vertrouwenscommissie en verrichtten buitengewoon veel werk en andere raadsleden moesten hun werk weer opvangen, kortom drukte alom. Al dat vele werk was echter niet tevergeefs en nadat de commissaris van de Koningin in mei de profielschets hier hoogstpersoonlijk had opgehaald, kwam er op 9 oktober 2008 witte rook uit dit gemeentehuis. Alphen aan den Rijn had zijn nieuwe burgemeester, Wim de Gelder uit Bloemendaal durfde de uitdaging aan te gaan en sprak over een droomsollicitatie en droomstad, dus zo hadden wij niet onze gedroomde Jozef maar wel onze gedroomde Wim. En op 1 december jl. was het zover. De commissaris van de Koningin kwam hoogstpersoonlijk uit Den Haag om hier in Alphen de beëdiging te doen en daar waren wij stilletjes toch wel een beetje trots op.

We hebben naast het vele extra werk ook het gewone werk gewoon doorgang laten vinden, waarbij de nieuwbouw van De Thermen erg belangrijk was. We stelden de voorjaarsnota en de begroting vast en ook belangrijke bestemmingsplannen als Alphen-West en Aarlanderveen. Ook het welzijnsveld bleef aandacht vragen.

Zo hebben we met elkaar als raad een goede prestatie neergezet, waarbij ik zeker het ondersteunende werk van de leden van de griffie niet wil vergeten zonder andere ambtenaren tekort te willen doen.

De samenstelling van de raad veranderde ook enigszins. Ed de Leest, Jan Voogd en Hans Semeijn namen dit jaar om verschillende redenen vrijwillig afscheid. Een afscheid van heel andere orde was het afscheid van Silvia Schruijer, een zeer betrokken raadslid van de SP. In mei 2008 overleed zij na een moedige ongelijke strijd tegen haar slopende ziekte.

De wereld zal ook in 2009 zeker grotere en kleinere veranderingen ondergaan en we zullen onze dromen blijven houden. In Alphen zullen wij ons werk blijven doen, waarbij met name de ontwikkeling rond de Lage Zijde, bestemmingsplan Ridderveld, Nieuwe Sloot, het Outlet Centre en de oriëntering op verdere samenwerking binnen de Rijnstreek de nodige aandacht zullen vragen. Laten we bij al deze plannen goed blijven luisteren naar wat de burger echt wil en participatie en inspraak hoog in ons vaandel houden met respect voor elkaar’s standpunt ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens.

Het woord crisis zal ook in 2009 veel gebruikt worden als het gaat om voedsel, krediet of energie. Dat geldt zowel modaal als lokaal. Ook Alphen aan den Rijn zal na moeten denken over verstandig energieverbruik en ook in Alphen kunnen we te maken kunnen krijgen met meer mensen die werkloos worden en een beroep op een bijstandsuitkering zullen moeten doen. Laten wij dan als bestuurders in een tijd waarin alles slechter dreigt te worden, aandacht houden voor de zwakkeren en minder bedeelden in onze samenleving. “Effe niks te makke” komt helaas ook in Alphen voor!

Dus somber 2008 uit? Nee toch niet, ik wil u als laatste weer enkele wijze woorden meegeven en ditmaal weer van Phil Bosman. Ook hij schrijft voor christenen, islamieten, vrijzinnigen, humanisten, liberalen, sociaal democraten, socialisten, kortom voor iedereen, over dromen en geld.

Het zijn woorden om over na te denken en bij stil te staan.

De droom van de mensen begon als een droom van een kind

Een droom vol spel en fantasie, een gelukkige droom

Die droom is bedorven

Men heeft de mensen wijs gemaakt

Dat dromen bedrog zijn en dat op alle geluk een prijsetiket moet staan

Echter met geld kun je een mooi huis kopen

Maar geen warme gezelligheid!

Met geld kun je een zacht bed kopen, maar geen slaap

Met geld kun je relaties kopen, maar geen vriendschap

Met geld doe je alle deuren open,

Maar open je nooit de deur van het hart.

Ik wens u en allen die u lief zijn goede Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2009!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *