Milieusubsidies en stimulering, niet alleen voor de rijken!

Door: Wim de Wit Kandidaat RijnGouweLokaal (22)

Huishoudens die zich geen zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen kunnen veroorloven betalen via de steeds maar hoger wordende energiebelasting en heffing opslag duurzame energie de subsidies voor de rijken die dat wel kunnen!

Door aanvragen van duurzaamheidsleningen bij het SNV te faciliteren stimuleert de gemeente Alphen aan den Rijn de installatie van zonnepanelen, via het SNV kunnen huishoudens hiervoor een extra gunstige lening tegen 1,6% rente krijgen.

Installatie van 12 zonnepanelen met een totaal vermogen van 3300WP  kost ca. 4000 euro en zorgt direct voor een maandelijkse besparing van ca. 42 euro, de kosten van een duurzaamheidslening bij het SNV met een looptijd van 10 jaar bedragen 36 euro per maand.

Geld verdienen door  geld te lenen en na 10 jaar volledig gratis duurzame energie.

Huishoudens die het zich kunnen veroorloven doen de investering uit eigen middelen, naast een direct rendement van 12%  opteren ze vaak voor een BTW teruggave waardoor het rendement tot 15% toeneemt.

Zelfs als het huishoudboekje klopt en er geen betalingsachterstanden zijn lukt het de minima  vanwege uiteenlopende redenen vaak niet om aan alle voorwaarden  van het SNV te voldoen om voor deze leningen in aanmerking te komen.

Rijngouwelokaal wil juist deze groep hiervan laten profiteren, naast het behalen van de duurzaamheidsambities  van de Gemeente draagt de structurele verlaging van woonlasten bij aan de armoedebestrijding binnen de Gemeente.

Rijngouwelokaal wil dat de Gemeente in samenwerking met de SNV,  woningbouwvereniging(en) en energiebedrijven gaat kijken naar een vereenvoudiging van de toewijzing van deze leningen en dit bijvoorbeeld extra faciliteert door middel van borgstellingen en het actief bevorderen en begeleiden van deze aanvragen.

Een ambitie die geen geld hoeft te kosten en resulteert in een win-win-win situatie! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *